Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Ιμπεριαλιστική απόβαση με επιχειρηματικές γέφυρες

Το σχεδιασμό που για λογαριασμό της ΕΕ προώθησε πρόσφατα η γαλλική Προεδρία στήριξε με την ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών

Στο χέρι της αγοράς «άφησε» η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη το έργο της δημιουργίας γεφυρών συνεννόησης μεταξύ των μεσογειακών χωρών και ειδικότερα μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής. Η τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών, η οποία σε γενικές γραμμές υιοθετεί απόλυτα το δόγμα ΗΠΑ - ΕΕ περί «εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής» διατυπώθηκε στο Αθηναϊκό επιχειρηματικό φόρουμ του ΣΕΒ, που εκτός όλων των άλλων είχε και τον τίτλο «γεφυρώνοντας τη Μεσόγειο».

Την πάγια ιμπεριαλιστική οικονομική τακτική για τη «γεφύρωση» της Μεσογείου, έχει εξειδικεύσει στην προκειμένη περίπτωση ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί. Με αυτήν την τακτική συμφωνεί απόλυτα η Ελλάδα, όπως είπε στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη. «Συμβάλαμε, είπε η υπουργός Εξωτερικών, σημαντικά στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας Σαρκοζί». Οι φορείς για τη δημιουργία γεφυρών στη Μεσόγειο, κατά τη διατύπωση που χρησιμοποίησε το φόρουμ και η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι οι επιχειρηματίες και η δραστηριότητά τους. Απευθυνόμενη προς τους επιχειρηματίες για το ρόλο τους στο «ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη Μεσόγειο» η υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Αποτελείτε μια εντυπωσιακή συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων των κοινωνιών μας. Βρίσκεστε όλοι κάτω από την ίδια στέγη και συζητάτε συγκεκριμένα προγράμματα, νέες επιχειρηματικές συνεργασίες, και νέες ευκαιρίες για τη Μεσόγειο».

Ενδεχομένως, οι λέξεις «προγράμματα» και «νέες ευκαιρίες» σε πολλούς από τους παριστάμενους επιχειρηματίες να έφεραν στο νου τα προγράμματα ανασυγκρότησης του Ιράκ, ή της Λωρίδας της Γάζας, της Γιουγκοσλαβίας παλιότερα, που εκπονούνται όταν ο ιμπεριαλισμός έχει ολοκληρώσει την ισοπέδωση των υποδομών ενός κράτους, οι πολίτες του οποίου καλούνται να ξαναπληρώσουν, αυτούς που τους κατέστρεψαν για να τους «ανοικοδομήσουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ